INSETE : Οι Εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία και στις Χώρες Προέλευσης των Εισερχόμενων Τουριστών στην Ελλάδα

INSETE : Οι Εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία και στις Χώρες Προέλευσης των Εισερχόμενων Τουριστών στην Ελλάδα

 

Nέα μέλέτη on air για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία & στις χώρες προέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα. Στο επιδεινούμενο κλίμα, ασπίδα η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

 

1_F2113277984.jpg

Οι Εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία και στις Χώρες Προέλευσης των Εισερχόμενων Τουριστών στην Ελλάδα Ιούνιος 2019 Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής και τουρισμό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για τα εισοδήματα των πολιτών. Υπό το πρίσμα αυτό, η σημασία της ανάλυσης των προοπτικών αυτών για τις κύριες τουριστικές αγορές της χώρας μας, και τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας που συμβάλλουν στην διαμόρφωση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, είναι αυτονόητη.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων στις αρχές του 2019 για μια μέτρια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Η ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας και του Διεθνούς Εμπορίου επιβραδύνθηκε το 2018 στο 3,6% και στο 3,8% αντίστοιχα, από 3,8% και 5,2% αντίστοιχα το 2017, και αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο στο 3,3% και 3,4% αντίστοιχα το 2019. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προηγμένες οικονομίες και τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ27 (2018: 2,1%, 2017: 2,6%) και ειδικότερα στη Ζώνη του Ευρώ (2018: 1,9%, 2017: 2,4%), καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο (2018: 1,4%, 2017: 1,7%), στην Ιαπωνία (2018: 0,8%, 2017: 1,9%), στην Κίνα (2018: 6,6%, 2017: 6,8%) και στον Καναδά (2018: 1,8%, 2017: 3,0%). Αντίθετα, στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 2,9% το 2018, από 2,2% το 2017.

Παρά μια ελαφρά κάμψη της οικονομικής δραστηριότητάς τους, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία των G7, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν μια αύξηση της τάξης του 2,3% φέτος. Η ανακοίνωση της Fed στα τέλη Μαρτίου 2019 για αναστολή των αυξήσεων των επιτοκίων, οδήγησε στην αύξηση των μετοχών κατά 18% φέτος ενώ αντίστοιχα θετικές είναι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την απασχόληση, τις δαπάνες λιανικής και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Πρέπει να τονισθεί, ωστόσο, ότι οι σχετικές προβλέψεις ως την 5η Μαΐου δεν είχαν ενσωματώσει τη δυνατότητα του Προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει την πολιτική προστατευτισμού την οποία προωθεί, ανεξαρτήτως των εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεών της στην οικονομία των ΗΠΑ και στην Παγκόσμια οικονομία. Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές τους από την Κίνα, ενώ η Κίνα αντέδρασε με ανακοίνωση της επιβολής δασμών 25% σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους $ 60 δις.

Ο εμπορικός πόλεμος που απειλείται θα έχει αναπόφευκτα ένα σημαντικό αρνητικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα τόσο για τις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και για την παγκόσμια οικονομία και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ευνοϊκό σενάριο -που δεν φαίνεται σήμερα να έχει μεγάλη πιθανότητα να επικρατήσει – μπορεί να είναι μια επιτυχής επιτάχυνση της διαδικασίας προσαρμογής της Κίνας στη νέα πραγματικότητα, και τελικά η έγκαιρη κατάργηση της πολιτικής προστατευτισμού που οδηγεί σε σημαντική διαταραχή της παγκόσμιας ανάπτυξης και του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου. Το δυσμενές σενάριο είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση του διεθνούς εμπορικού πολέμου με το παράδειγμα των ΗΠΑ να ακολουθείται από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες.

Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για την Ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,2%. Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της Ευρώπης, έχει πληγεί σκληρά από την εξασθένηση της κινεζικής ζήτησης, των εμπορικών δασμών και της διακοπής της παραγωγής αυτοκινήτων λόγω νέων προδιαγραφών εκπομπών. Φέτος η οικονομία της Γερμανίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,5%, με βραδύτερο ρυθμό από ότι το Ην. Βασίλειο (1,3%). Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη ύφεση σε δέκα χρόνια και η ιταλική ανάπτυξη αναμένεται παραμείνει στάσιμη φέτος (0,1%) καθιστώντας έναν από τους πιο αδύναμες κρίκους στον βιομηχανικό κόσμο. Η Ιταλία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη ανησυχία για την υγεία των τραπεζών της, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της ιταλικής κυβέρνησης και μια αγορά κατοικιών που δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ειδικά για τους νέους, καταδεικνύουν τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία……………………………………..

 

Περισσότερα στην συνημμένη μελέτη

Πηγή: insete

Προηγούμενο «Ψηφιακό Aλμα» – 2η Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας